A világ talajainak 33 százaléka fertőzött

A talajok többek között elektronikus hulladékokkal, kezeletlen szennyvizekkel és peszticid-maradványokkal szennyezettek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO közleménye szerint a világ talajainak mintegy 33 százaléka fertőzött, a szennyeződések fő forrását az emberi tevékenység képezi. Az egyik forrást a növényvédő szerek jelentik, amelyek ugyan segítik a terméseredmények növelését, de maradványaik mára már sokhelyütt károsan hatnak a növények fejlődésére. A FAO felhívja a kormányok figyelmét a fenntartható vegyszerhasználat felelősségteljes szabályozására.

Maria Helena Semedo, FAO vezérigazgató-helyettes szerint a talaj tulajdonképpen egy szűrőként viselkedik, amely megtisztítja a környezetet a szennyeződésektől. Ha azonban a talaj telítődik, a szennyeződések az élelmiszerláncba jutnak, ahol visszafordíthatatlan károsodásokat okozhatnak.

Mivel a talajtermékenység csökkenése jelentős terméskieséssel, helyreállítása pedig magas költséggel jár, a talajok védelme és termékenységük megőrzése a mezőgazdaság egyik legfontosabb feladatának tekintendő, és az eddiginél jóval nagyobb politikai és anyagi támogatást érdemel.

A FAO több ajánlást dolgozott ki a talajok szennyezettségének csökkentésére. A nagyvárosok mellett, óriási szemétdombokban felhalmozott hulladékoknak, pl. akár a 80 százaléka is újrahasznosítható lehet és megakadályozhatja a mikroméretű műanyag-szemcséknek az élelmiszerláncba jutását.

Az utóbbi évtizedekben az elektronika fejlődése révén egy új szennyezési forrás jelent meg, az elektronikus hulladékok formájában, amelyekből évente már 50 millió tonnányi mennyiség keletkezik a világban, és óriási károkat okoz a talajokban.

Forrás: Agroinform.hu